דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


חוסר בשינה ונדודי שינה אצל ילדים 

מאת    [ 17/04/2008 ]

מילים במאמר: 509   [ נצפה 9102 פעמים ]

למי שסבור כי נדודי שינה וחוסר שינה היא תופעה המצויה אצל מבוגרים בלבד, טעות בידו. בסקר מטעם איגוד השינה הלאומי שנערך בארצות הברית נמצא שכמעט 50% מהילדים אינם מקבלים את מנת שעות השינה הדרושה להם. לילדים האמריקאים חסרות בממוצע בין חצי שעה לשעה וחצי של שינה בכל לילה. לא ייפלא על כן שאצל ילדים אלו מאובחנות תופעות לוואי הפוגעות באיכות חייהם: נטייה לדיכאון, הידרדרות בלימודים וכד'. הבעיה כה כאובה, עד כי האמריקאים החליטו להתיחס לכך כבעיה לאומית. בניגוד למבוגרים, את הסימפטומים של נדודי השינה אצל ילדים קשה לזהות. תופעות לוואי כמו גדילה בלתי מספקת, נטייה למצבי רוח, הפרעות קשב, ציונים נמוכים בבית הספר, או היפראקטיביות ( ופעמים רבות - כמה מן הסימנים הללו יחד) הם רק חלק מתופעות הלוואי של נדוד שינה אצל ילדים. אצל מתבגרים קיימת גם תופעה של הירדמות בכיתה.

ממחקרים שנערכו נתגלו מספר סיבות לבעיה של מחסור בשעות שינה אצל ילדים. ראשית, ילדים מכל הגילאים חשופים למגוון גדול מאי פעם של מכשירים אלקטרוניים: טלוויזיה, מחשב, טלפון סלולארי, די.וי.די , משחקי מחשב וכיו'ב, אשר נמצאים גם בחדר השינה של הילד. מחקרים רבים גילו שההתעסקות עם המכשירים הללו באים על חשבון מנת השינה המספקת. מחקר של איגוד השינה הלאומי האמריקאי חשף כי החשיפה וההתעסקות עם מכשירים אלקטרוניים מהסוג שאוזכר לע'יל "עולה" לילד באובדן של לא פחות מ-2.8 שעות שינה בכל שבוע. מחקר גדול שנערך ב-2006 הגיע גם הוא למסקנות דומות. החוקרים אף מצאו באותו מחקר ממצא מעניין. מסתבר כי אותם ילדים שהסתייעו במכשירים אלקטרוניים כדי להירדם- למעשה ישנו פחות, והיו עייפים יותר בבוקר...

גורם אחר לחוסר שינה אצל ילדים הוא קפאין, שעל השפעתו השלילית על השינה כבר נכתב רבות. בכמה מילים, צריכת קפאין מגבירה את הערנות ( וע'י כך מונעת הירדמות ), מקצרת את משך השינה, ומקצרת את שלב ה- REM ואת שלבי השינה העמוקה. אבל למרות זאת ילדים רבים צורכים קפאין, בעיקר במשקאות מכילי קפאין ( קולה או משקאות אנרגיה למשל ), לעיתים בכמות גדולה ואף סמוך לזמן השינה. לא ייפלא על כן שחוקרים מצאו כי צריכת הקפאין הזו מפחיתה לא פחות מ 4.2 שעות שינה שבועיות אצל ילדים.

סיבה נוספת להפרעות שינה אצל ילדים היא משקל עודף, שגם היא הוגדרה לאחרונה בארה'ב כבעיה לאומית. דבר גלוי וידוע הוא, שילדים רבים מפריזים בצריכת חטיפים ודברי מתיקה הגורמים להם לפתח משקל עודף. במחקרים שונים נמצא כי משקל עודף אצל ילדים, ממש כמו אצל מבוגרים, יכול גם לגרום, בנוסף לשלל צרות ומחלות, לדום נשימה שבשינה או בעיות נשימה אחרות המפריעות לשינה תקינה.

אבל מהי כמות השינה המומלצת לילדים ולמתבגרים? מומחים ממליצים על שינה של 12-14 שעות כאשר מדובר בילדים שגילם בין שנה לשלוש, 11-13 שעות שינה כאשר מדובר בילדים בני 3 עד חמש, ו-10 עד 11 שעות כשמדובר בילדים שגילם מ-5 עד 12. למתבגרים, שגילם בין 13 עד 18 , מומלץ לישון בין 8.5 ל-9.5 שעות שינה מידי לילה.

אז מה עושים? מקפידים שהילד ישן את מנת השינה המתאימה לגילו, מגבילים חשיפתו למכשירים אלקטרוניים לפני השינה, מגבילים אצל הילד צריכה מופרזת של משקאות המכילים קפאין , כמו גם צריכה מוגזמת של חטיפים ודברי מתיקה התורמים להשמנה. כמו כן, חשוב להדגיש כי כללי היגיינת השינה המסייעים לשינה טובה אצל מבוגרים תקפים גם כאשר מדובר בילדים, ורצוי להקפיד עליהם גם כאן.

לילה טוב.
אלחנן שנן
הדרכה ויעוץ אישי לסובלים מנדודי שינה
מרכז המידע לנדודי שינה בישראל
http://www.insomnia.org.il



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב